Róna Dániel blogja

5. Bukott-e a Fidesz a CEU-ügyön? Miért nem ugyanazt mutatják a felmérések?

2017. május 04. 14:26 - RónaDániel

Kijött a Tárki felmérése, amelyben a Fidesz nem vesztett szavazókat szignifikáns mértékben. Hogy lehet, h a Mediánnál visszaesett, nem is keveset, másoknál (még Republikon és Závecz) meg nem? "Erre varrjon gombot a Valóság!" (index)

Először is, a Medián friss felmérésében én is közreműködtem: a januári napirend-elemzést meg kívánjuk ismételni, ezért egyeztettünk Hann Endrével az erre vonatkozó kérdésekről. 

Véleményem szerint érdemes megnézni az adatfelvétel időpontját is, ez most nagy jelentőséggel bír: Závecz április 11-20, Republikon április 7-19, Tárki április 13-26, Medián április 21-26.
 
A CEU-ügy hatása könnyen lehet, h csak ápr 20-a után vált jelentőssé. Ápr 9-én volt a legnagyobb tüntetés, de utána is volt még jónéhány. Sok értelmiségi és politikusi tiltakozás (ezek között sok jobboldali) is csak ezután történt meg. Ezeknek a hatása még talán nem érződött annyira a Republikonnál, Závecznél, és még a Tárkinál sem, a Mediánnál viszont már igen.
 
Furcsa lehet a rendszeres hírfogyasztóknak, de az állampolgárok jó része csak több napos, sőt nemritkán hetes késéssel értesül egy adott ügyről - az is gyakori, hogy valaki még mindig a több héttel ezelőtti ügyet tudja csak felidézni, a frissebb események elkerülték a figyelmét. És akkor még annak is kell időt hagyni, hogy feldolgozzák az emberek az adott hírt. Nem úgy megy ez, hogy meghallom mi történt, és a következő másodpercben már egyből el is döntöttem, hogy nem szavazok a korábban kedvelt pártomra. 
Ez szerintem a jelenleg leginkább kézenfekvő magyarázat. Ugyanakkor talán az a tágabb tanulság is leszűrhető, hogy a kutatásokat tendenciában kell nézni, és nem szerencsés egy-egy adatot kiemelni, és azok eltérésén rágódni. A kutatások hibahatára általában három százalék körül van, ám a méréseknek szignifikancia-szintje is van, általában 95 vagy 99 százalék. Ez azt jelenti, hogy százból egyszer vagy akár ötször egy-egy adat a hibahatáron túli mértékben is eltérhet a valóságtól. Ez sajnos a mintavétel és a valószínűségszámítás matematikájából következik, ez nem a kutatók hibája. A Medián kutatása éppen azért is volt meggyőző, mert abban számos adat mutatta egybehangzóan a kormánnyal szembeni elégedetlenség növekedését (a Fidesz korábbiaknál magasabb elutasítottsága, a "jó irányba mennek a dolgok" állítással egyetértők csökkenő aránya, a kormányváltást akarók számottevően növekvő aránya, a kormány munkájával való elégedettség jelentős csökkenése, fideszes politikusok népszerűségének visszaesése). 

Egyébként Áder népszerűségének csökkenését a Nézőpont is mérte, ahogy januárhoz képest náluk is visszaesett a Fidesz. A Republikon szerint 50-ről 47-re - tehát pont a hibahatár szintjén - esett azok aránya, akik továbbra is Fidesz-kormányt akarnak. Azt is hozzá kell tenni, hogy a Mediánnál azért lett különösen szemléletes a Fidesz megroppanása, mert januári adat volt a viszonyítási alap, amikor is a Fidesz csúcson volt a cégnél. 
25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ronadaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr6212479707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.04. 14:33:02

Akiket zavar a CEU-ügy, az eleve egy kis csoport és 99 %-uk eddig se volt fideszes szavazó.

Az egyes politikusok népszerűsége pedig nem azonos a szavazási hajlandósággal. Egy rakás nem ballib szavazónak is szimpatikus Botka, de ettől nem lesz az MSZP népszerűbb.

Baltaarcú Apu 2017.05.05. 07:29:40

Kár ezeken a dolgokon elmélkedni, hét év Fidesz-dúlás után ilyenkor az kéne hogy legyen a kérdés, hogy a Fidesz és a régi balos ellenzék bejut-e egyáltalán a Parlamentbe jövőre, vagy kiszorítja az a 3-4 új párt, ami közben létrejött. A magyar választók döntő többsége fogalmatlan hülye.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.05. 08:00:36

@Baltaarcú Apu:

Az új pártok mind liberálisak, azaz nem tudnak alternatívát nyújtani.

Stenonis 2017.05.05. 08:01:16

Bár nem Széchenyi mondta, de igaz:
Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel.

Ha a fidesz úgy tud hatalmon maradni, hogy az emberek legaljasabb érzelmeire játszik, akkor nem a fideszben van a hiba.

nick papagiorgo 2017.05.05. 08:40:31

Tök fölösleges ezen rugózni, meg megmagyarázni, hogy hogy és miért.

Nem egyszeri adatokat, hanem tendenciákat kell nézni (ebben igaza van a szerzőnek).
Viszont a Medián mostani kutatása számomra egyáltalán nem meggyőző, legalábbis nem meggyőzőbb, mint a Republikoné, amelyik meg az MSZP-t méri konzekvensen felül.

Áder, Orbán, Botka stb. személyes népszerűségével kapcsolatban annyit jegyeznék meg, hogy Dávid Ibolya is mindig roppant népszerű volt annakidején, viszont ez abszolút nem korrelált a pártjáéval, ami el is tűnt a süllyesztőben. Ennyit a politikusok személyes népszerűségéről.

Ló Elemér 2017.05.05. 08:56:12

@MaxVal BircaMan HJCD: Egyszer kifejthetnéd, mi lenne az alternatíva, tudósan bégető barátom!

Jakab.gipsz 2017.05.05. 09:14:23

@Ló Elemér: Biztos vagy benn, hogy akarod tudni !

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.05. 09:15:57

@Ló Elemér:

Lehetne más antiliberális erő is, ez idővel legyőzné a Fideszt,

A Fidesz jövőre is csak azért fog nyerni, mert a kisember nem akar liberálisokra szavazni.

Anti Balliberális 2017.05.05. 09:29:04

Szerintem meg nem ez a leginkább kézenfekvő magyarázat.

Duplaxiii 2017.05.05. 10:08:56

Miért bukott volna?
Előttem írták, akiknek ez használna, az eddig sem volt fideszes bázis, a másik oldal meg egymást nyírja ki, ugyanazt a szavazóbázist fosztogatja, azaz 2018-ban a matematika fog győzni! Az itt-ott előkerülő 2-3% plusz nem új szavazó, hanem a versenytárstól származik,,,
Mivel a fidesz taktikája zseniális (lehetőleg új szavazók ne legyenek, ne dőljön a százalék!) és a másik oldal sem ad semmit a passzív többségnek, a CEU sem változtat semmin. A mszp-től, az lmp-től és a jobbiktól vesz el pár százalékot a néhány új megélhetési pártocska. De az aktuális szavazók 100%-a marad!
És sajnos ebben ezek a posztok is segítik a fideszt, mert itt is a ugyanaz a mantra megy hónapok, évek óta!

Duplaxiii 2017.05.05. 10:12:48

@MaxVal BircaMan HJCD:
Cica!
Ma nincs liberális párt hazánkban!
Csak a fajtád akasztja rá a szégyenszót mindenre, ami nem a csúti segget akarja.
De ezt már máshol, máskor "megbeszéltük", hogy alapfokú ismerethiányod miatt kizárólag egy fényesítendő segget vagy képes látni, a világ egészét nem is fogod fel...
De csak csináld! Szórakoztató!
Sajnos, akiknek kellene, nem használja fel baromságaidat a saját taktikájának okosítására...

Zsoltbacsi 2017.05.05. 10:29:24

@Duplaxiii:

"Ma nincs liberális párt hazánkban!"

Dehogy nincs, mind az Egyutt, mind a DK a szadeszes vonalat viszi tovabb: "majd a piac megoldja" "Az allam rossz gazda"....
Eleg megnezni az idei majalis fellepoit, gyakorlatilag az osszes szadeszes "muvesz" felsorakozott ez a 2 part moge: Hajos, Padodo, Geszti, Gerendas Peter....

Attilajukkaja 2017.05.05. 10:33:26

@Stenonis:
"Ha a fidesz úgy tud hatalmon maradni, hogy az emberek legaljasabb érzelmeire játszik, akkor nem a fideszben van a hiba."
Ez igaz! Ez az elmúlt évtizedek, évszázadok hibája, amely a magyarokat egy frusztrált és szervilis néppé tette.
Azok az érzelmek meg nem feltétlenül aljasok, inkább naívak és elkeseredettek. A Fidesz azt hazudja nekik, olyan illúziókkal eteti őket, amikre már régen vágynak. Ezért populista és csaló ez a kormány.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.05. 10:41:00

@Duplaxiii:

Dehogy nincs. A legliberálisabb a DK, de a Külön, az MSZP, s a Párbeszéd Télinapforduló Gerivel se marad el sokban.

Ad Dio 2017.05.05. 10:48:33

Esküszöm nem értem, miért kell NEKEM foglalkoznom azzal, hogy egy-egy párt támogatottsága hogy alakul?! Ki a fészkes fenét érdekli?! Foglalkozzon ezzel a politológus, meg a politikus. Én egy állampolgár vagyok, aki 4 évente (!!!) elmegy szavazni. Sem akkor sem a köztes időben nem vagyok egyetlen pártnak sem a drukkere/szekértolója, pláne nem a tulajdona. Ez az egész szánalmas számlálgatás olyan, mintha két csapat azon versengene, hogy melyikük kedvenc pornószínészének hosszabb az eszköze...

Zsuzsa Szecsenyi 2017.05.05. 10:51:10

a fidesz annál a cégnél jobb, amelyik nagyobb mértékben részesül a fidesz által ellopott ezermilliárdokból. ilyen eccerű. ezért aztán alig maradt mára hiteles cég - már majdnem mindegyiknek vannak komoly kormányzati megrendelései.

érdekes módon a legfurcsább számokkal az elmúlt években éppen a medián és a tárki dolgozott. kolosy cégei milliárdokat akasztanak le a csuti patkánytól, és szerintem a mediánnnak is vannak már zsíros megrendelései a kormánytól. egyszerűen röhej, hogy a medián az elmúlt pár évben simán 6-10 százalékkal felülmérte a fideszt a többiekhez képest. most hahn látta, hogy a 37 százalék már közröhej, ezért hirtelen levitte 31-re. de ez még mindig 200-500 ezerrel nagyobb fideszes szavazó- bázist jelez, mint a többiek 24-29 százaléka. a medián röhej, persze a tárki befagyott mutatói még röhejesebbek.

hogy kinek higgyen az ember? ma már egyiknek se, sajnos. ez a szakma éppúgy elkurvult, mint mindegyik másik, amelyiknek köze van a politikához, a kormányhoz.

Attilajukkaja 2017.05.05. 10:52:53

@Ad Dio:
"Ez az egész szánalmas számlálgatás olyan, mintha két csapat azon versengene, hogy melyikük kedvenc pornószínészének hosszabb az eszköze..."
Miért? Neked melyik a kedvenc pornószínészed?

chrisred 2017.05.05. 10:53:51

@Zsoltbacsi: "Az állam rossz gazda." Bő évtizednyi ballib és narancs fosztogatás után nehéz lenne a magyarokat meggyőzni az ellenkezőjéről.

Zsoltbacsi 2017.05.05. 11:07:27

@chrisred:

Akkor adjak el megint a kozmuveket, es jojjon megint evente 2x a menetrendszeru aremeles? + potoljak ki a hasznukat szinten a mi penzunkbol?

Szalay Miklós 2017.05.05. 11:12:25

Amíg a baloldal úgy néz ki, ahogy, addig a Fidesz nyugodtan alhat, kb bármi is van. Tessék egy józan elemzés a helyzetről egy CEU-stól: CEU, Soros, kormány, baloldal. Az is világosan ki van fejtve, hogy mik akadályozzák a kormányváltást, mit kellene tennie a baloldalnak, hogy legyen rá esély:

egyvilag.hu

A címlapon olvassátok az Üzenetet.

konrada 2017.05.05. 11:47:23

...vagy az is lehet az eltérés oka, hogy a többiek stabilan azonos és hasonló adatokat mérnek, és a Median volt egyedüli, amely túlmérte. Így ahogyan nekik is közelíteni kezdett a bizonytalanok aránya a többihez (ami a választásokhoz leginkább hasonlító mértéket mutatták), úgy kerültek a túlmértek abba a kategóriába.
...szvsz. a Medián a múltkor valamit elqrt...

HABONYKOMMANDO 2017.05.05. 12:15:45

"Miért nem ugyanazt mutatják a felmérések?"

Mert akik Soros Gyorgytol kapjak fizetesuket, azok hazudnak.

Attilajukkaja 2017.05.05. 13:22:56

@HABONYKOMMANDO:
"Mert akik Soros Gyorgytol kapjak fizetesuket, azok hazudnak."
:o))) Vicces vagy!

chrisred 2017.05.11. 08:04:00

@Zsoltbacsi: Az állami közműcégek kinek a pénzéből pótolják ki a hasznukat? Na és a veszteségüket?
süti beállítások módosítása