Róna Dániel blogja

8. Medián napi(t)rend: Miért erősödött vissza a Fidesz 2017 júniusára?

2017. július 13. 19:11 - RónaDániel

A lakosság terheit csökkentő gazdasági intézkedések mellett sikeres volt a kormány kommunikációs törekvése, hogy a közvélemény figyelmét Soros Györgyre, és a hozzá kapcsolódó „szabadságharcos” diskurzusra irányítsa. Az ellenzék részben maga is hozzájárult ehhez, ráadásul a baloldali pártok túl sokat foglalkoztak a nyilvánosság előtt az esetleges választási együttműködés kérdésével, így a valós társadalmi problémákra kevesebb figyelem irányult, pedig a párt nélküli szavazókat ez jobban érdekelte volna.

A személyes megkérdezésen alapuló közvélemény-kutatások átlaga szerint a Fidesz az április végi mélypontja után júniusra enyhén, de szignifikánsan visszaerősödött. Mi ennek az oka?

  1. táblázat. A Fidesz támogatottsága a pártot választók körében, 2017 május-június (százalék)

blog_jul_1.jpg

Először is, ahogy a januári napirend-elemzés is megmutatta, a magyar lakosság gondolkodása rendkívül materiális, a gazdasági intézkedések általában markánsan tükröződnek a napirend-érzékelésben, és így a pártválasztási szándékokban is: az áprilisinál több, mint kétszer annyian említettek maguktól lakossági terheket csökkentő kormányzati intézkedést. A kormány számára kedvezőtlen CEU-ügy fokozatos háttérbe szorulása is segíthetett a Fidesznek, bár kétségtelen, hogy olyan témák is felbukkantak, amelyek aligha növelték a kormány támogatottságát (metró-problémák, a fociválogatott andorrai vereségét követő diskurzus). Figyelemre méltó az is, hogy a választóközönséget hidegen hagyta a plakáttörvény, az orosz befolyás kérdése, és a pártpolitikai csatározások is, pedig csupa olyan ügyről van szó, amelyek sokat szerepeltek a médiában (lásd második táblázat utolsó két oszlopa).

 2. táblázat. A közvélemény napirend-érzékelése és a kereskedelmi híradók tematikája júniusban

(Az első öt oszlop a június 16-21-i Medián közvélemény-kutatás százalékos megoszlásai: spontán említések arra a kérdésre, hogy "mi történt az elmúlt hetekben a magyar közéletben, ami felkeltette az Ön érdeklődését, amit a saját szempontjából fontosnak tart"?. Az utolsó két oszlop a TV2 és RTL híradó tartalomelemzése, a május 29 és június 15 közötti híradós bejátszasaik százalékos aránya.)

blog_jul_3.jpg

A leginkább szembeszökő tendencia azonban az, hogy a válaszadók 18 százaléka – többen, mint a legutóbbi két alkalommal – szinte szó szerint visszaadta a kormánypropaganda jelszavait (Soros, migránsok stb.). Ez az arány csak hajszálnyival kisebb azok számánál, akik a kormány számára kellemetlen témákat (egészségügy, oktatás, korrupció, rossz életszínvonal) említettek. Ez nem kis teljesítmény a kormányzati kommunikáció részéről: a valós társadalmi problémákat elég sikeresen tudta feledtetni a saját – valóságtól elrugaszkodott – “szabadságharcos”, Soros-ellenes narratívájával. Az eredeti cél, a figyelemelterelés maradéktalanul teljesült. 

Hogy mennyire veszélyes lett volna a kormány számára, ha a politikai napirendet a valós problémák dominálják, azt jól jelzi, hogy a bizonytalanok – pártpreferenciával nem rendelkezők – napirend-érzékelése egyedül abban tér el a teljes népességétől, hogy ezekre a témákra sokkal fogékonyabbak. Minden harmadik párt nélküli szavazó egészségüggyel, oktatással, korrupcióval, vagy rossz életszínvonallal összefüggő dolgot említett a hónap legfontosabb eseményeként (aláhúzással kiemelt számok), míg a közvélemény pártok által vezetett része számára ezek a kérdések csak fele akkora arányban voltak fontosak. Még az ellenzéki pártok hívei is jóval kisebb arányban idézték fel ezeket.  

Mindez világosan mutatja az ellenzéki kommunikáció kudarcát: nemcsak a hozzájuk kötődő értelmiségiek, hanem még a vezető politikusaik is nagy elánnal támadták a kormányzati propagandát – ahelyett, hogy figyelmen kívül hagyták volna. Így a nekik jutó – eleve szűkebb – médiafelület jelentős részét is olyan témának szentelték, amely a bizonytalanokat csak még jobban kiábrándítja a politikából. Márpedig pont az ő megszólításukkal lehetne megdönteni a Fidesz többségét. Ebben az olvasatban válik érthetővé, miért tartalmazott annyi túlzást, nyílt hazugságot, provokatív állítást is a kormánypropaganda: éppen az volt a célja, hogy kikényszerítse a reakciókat az ellenzékből (vagy az EU-ból, a nemzetközi szervezetekből, akár magából Soros Györgyből), újabb muníciót adva ezzel a kormányzati narratívának. Hasonlóképpen, a kormányfő Horthy Miklóst dicsérő mondatai is ezt a célt szolgálták: a törzsbázis jelentős része egyetért a kijelentéssel, az ellenzéket felháborítja, a bizonytalanokat pedig még jobban elkedvetleníti. Ahogy Széky János írta meg egy kiváló cikkében: “ha az ellenzék nem bírja ki, hogy minden rögtönzött tabusértéskor a maga okosságát, felvilágosultságát és erkölcsi magasabb rendűségét kezdje bizonyítani – magának, akkor addig sem foglalkozik a kormányzás minőségével. S ez Orbánéknak nagyon kellemes és hasznos.” A gumicsont olyan jól sikerült, hogy nemcsak a baloldali értelmiségiek fakadtak ki, hanem mindhárom ellenzéki miniszterelnök-jelölt – Vona Gábor, Botka László és Karácsony Gergely – saját Facebook-posztot szentelt a témának, reagálva a miniszterelnök kijelentésére. Bokros Lajos és Fodor Gábor szívességet tesznek a Fidesznek azzal, hogy nyilvános levelekben magasztalják Soros Györgyöt: ezzel ugyan mindkét politikus felhívja magára a figyelmet, de valójában csak ahhoz a diskurzushoz asszisztálnak, amely bebetonozza a kormányt.

A másik dolog, ami taszítja a politika iránt nem érdeklődő szavazókat, az az ellenzéki összefogás témája, és általában a pártpolitikai kérdések. Minden ilyen Facebook-bejegyzés számos kommentet fog maga után vonni a politikakedvelő értelmiség részéről, de az apolitikusabb választó számára pusztán azt az érzetet kelti, hogy a politikusok inkább magukkal – a képviselői helyeikkel, a hatalommal – törődnek, mintsem az ország sorsával. Botka László legutóbbi három posztjából kettő egyaránt Tamás Gáspár Miklós cikkével foglalkozik, ami ismét a választási együttműködési kérdésről szól (bármilyen meglepő is TGM állítása). Néhány hónapja olyan interjút adott Botka, ahol ugyan maga is felismerte, hogy az átlagválasztónak elege van az összefogás-diskurzusból, mégis az egész interjút a Gyurcsány Ferencről és a többi párthoz fűződő viszonyáról szóló mondatai dominálták. Hogy nem magától mondta, hanem a riporter kérdezte? A magyar baloldal számos tagja példaként tekint Jeremy Corbyn kampányára, ám nem veszi észre, hogy az többek között éppen attól volt sikeres, hogy nem arról szólt, kivel kötne koalíciót, nem esélyeket latolgatott - hanem jövőképet kínált a választóknak. Még ha a számára kellemetlen közvélemény-kutatási adatokról  vagy az esetleges koalíciókötésről kérdezték, akkor is elhárította a felvetéseket és visszakanyarodott arra, amivel valójában meg lehet szólítani a szavazókat: a társadalmi víziójára. 

Elviekben szinte minden politikus érti, hogy a kolbászkészítésnek nem a folyamatát, csak az eredményét kellene megmutatni, a gyakorlatban viszont mégis mintha épp azok a pártok feledkeznének meg erről elég gyakran, amelyek részt vettek a 2014-es Összefogásban. Még mindig van hátra kilenc hónap a választásokig, és minél előbb zárja le ezt a kérdést a baloldal, minél kevesebbet beszél róla a nyilvánosság előtt, annál kisebb kárt tesz önmagában. 

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ronadaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr2912662001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.14. 15:09:20

A ballib ellenzék programja:
- Európa, Brüsszelnek mindig igaza van,
- versenyképesség, legyen több profitja a tőkének,
- homokosok "jogai",
- jöjjenek a migránsok,
- segítség, korrupció van, mi picit kevesebbet loptunk annak idején.

Ezek közül egyik se éri el a kisember ingerküszöbét.

Consuela NO NO 2017.07.14. 15:31:22

egyszerű. a másik oldal kínálata annyira szánalmas, h még sajnálatból sem akar rájuk szavazni senki

Sir Galahad 2017.07.14. 16:07:37

Teljesen távolságtartó, korrekt elemzés. Úgy tűnik, a Fidesz érti, hogyan kell politizálni, az ellenzék meg nem.

Wiktor Benkő 2017.07.14. 16:11:36

@Sir Galahad: a fidesz és Orbán érti és ismeri a magyar néplélek rejtelmeit. A baloldal olyan mint a nyugat-európai - nem ismeri és nem érti azt. Nyugat-Európában sem értik.
Ilyen egyszerű.

Bogyó 2 2017.07.14. 17:10:12

@MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes szóvívő: Igen. Ezért lenne jó, ha a kisemberek műveltebbek lennének, és látnák a hosszú távú összefüggéseket is. De amíg rezsicsökkentés, - közben elfelejtjük a magas áfát, banki költségeket, meg a sok kis plusz adót, valamint azt, hogy pont a kisembereknek a legkevésbé jó az egykulcsos SZJA, pont a kisemberek nem tudják kihasználni a gyermekekre járó adókedvezményeket, meg jujj, jönnek a migránsok és elpusztítják Magyarországot, miközben persze, vannak bajok, de érdekes áll Horvátország, áll Szlovénia, áll Szerbia és áll a többi ország is anélkül, hogy kvótaszavazásokat tartanának és gyomorforgató gyűlölködést szítanak a problémák intelligens megbeszélése helyett, nos, addig működik a demagógia, és lehet tömni a nem kisember fideszes vezérkar zsebét, lehet őket örökletes földesúri, cégvezetői, állami vezeti tisztségekbe betonozni, mert ez folyik, teljesen a kisemberek érdekeivel ellentétesen.

Bogyó 2 2017.07.14. 17:15:57

@Wiktor Benkő: Így igaz, a fidesz érti és ügyesen veri át gátlástalanul a kisembereket. A baloldal, főleg a még hatalmat nem tapasztalt új kis pártok ideákat kergetve, értelmiségi szöveggel próbálnak magyarázni, de a kisember nem érti, mert bonyolult, legyint, az orbán meg jólmegmondja. Az újbaloldaliaknak meg kellene találniuk a népnyelvet, de elefántcsonttornyból beszélnek. A fidesz az egykori kortesebédeket és ivászatokat tartó kegyelmes urak utódai, akik kilóra megveszik a népet, akik rövidlátóan egy ebédért eladják a jövőjüket. Az egyik tehetségtelen, a másik gátlástalan, jellem kérdése ki melyiket választja, egyik sem jó, de értékrendet mutat.

Bogyó 2 2017.07.14. 17:25:44

@Consuela NO NO: Senki? Azért túlzásokba ne essünk. A legutóbbi választásokon is többen szavaztak a többi pártra, mint a fideszre. Csak az akkori baloldali összefogásra és a Jobbikra többen szavaztak mint a fideszre. A választási rendszerünket jellemzi, hogy a parlamentben kevesebb mint egyharmad mandátumot szerző pártok több szavazatot kaptak, mint a kétharmadot kapó Fidesz. Most se lesz ennél jobb Fidesz arány, de a fiúk megoldották a két forduló eltörlésével, győztes-kompenzációval, hogy ne történhessen meg velük az, amit Ők tettek az MSZP ellen a kisgazdákkal 1998-ban. Csak a bázisuk nagyon nagy arányú leromlásával veszíthetnek, vagy ha egy másik párt átvenné a helyüket, ezt azonban szinte lehetetlen egy nem kiélezett különleges helyzetben. A jobbik látja, hogy csak ez lehet az út, de a fidesz kommunikációs gépezete sikeresen járatja le őket, és dicsőíti magát.

FCUK7 2017.07.14. 17:44:23

@Bogyó 2: az ÁFA magas, az SZJA alacsony. A banki költségekkel meg semmi baj nincs, csak szar bankot választottál. Szóval nem másokban kellene keresni a hibát, hanem magadban először:)

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.14. 20:46:43

@Bogyó 2:

A hosszú távú összefüggések nem igazolják sehogy se a liberális téziseket.

Peter Götz 2017.07.14. 21:44:23

@MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes szóvívő: ezt nem hiszem,hanem tudom!! Mint ahogy te is,csak tèged azèrt fizetnek,hogy Hazudj

$pi$ 2017.07.14. 22:28:08

@Bogyó 2: "ha a kisemberek műveltebbek lennének, és látnák a hosszú távú összefüggéseket is."

"a migránsok és elpusztítják Magyarországot, miközben persze, vannak bajok, de érdekes áll Horvátország, áll Szlovénia, áll Szerbia és áll a többi ország is"

Az egyik mondatodban azt szeretnéd, ha a jövőt és nem a jelent vennék figyelembe a választók, a másik mondatodban meg arra hivatkozol, hogy épp a pillanatnyi helyzetet kellene figyelembe venni és nem azzal foglalkozni, hogy mit hoz a jövő. Azt várod el, hogy az emberek kettős mércét használjanak csak azért, hogy ugyanazokra szavazhassanak, akiket te kedvelsz.

arturdent 2017.07.14. 22:46:29

Üdv!
A legnagyobb baj az ellenzékkel, hogy elképzelésük sincs mit kéne csinálni. Egymásnak üzengetnek.
Abszolult láthatatlan a jövő képük, mit hoznának az országra ha hatalomra kerülnének. Azzal, hogy nincs demokrácia meg Orbán fasiszta, ezzel szerintem már semmire sem lehet menni, a kutyát nem érdekli.
Eddig egyik ellenzék sem állt elő konkrét programmal, de még egy vízióval sem a terveikről. Eddig csupán arra futotta, hogy mindent megpróbálnak támadni aláásni. Én egyébként elvárnám minden párttol, hogy tegyen le egy 4 éves számonkérhető konkrét tervet az asztalra, és a ciklus végén számon lehetne kérni, ezt igértétek ezt igértétek ez teljesült.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.15. 07:28:48

@Peter Götz:

Nagyon ritkán szoktam hazudni.

S nem fizet senki.

Ne magadból indulj ki!
süti beállítások módosítása