Róna Dániel blogja

Enyedi Zsolt: Négypártrendszert!

2017. szeptember 11. 09:33 - RónaDániel

Vendégposzt: 

A magyar pártrendszer hosszú távú átalakulása várhatólag karizmatikus vezetők, botrányok és gazdasági érdekhálók mentén fog lezajlani, de talán nem érdektelen végiggondolni, hogy funkcionális és ideológiai szempontokból, ugyanakkor a jelenlegi kínálatot is figyelembe véve, hogyan nézne ki az ideális konfiguráció. Véleményem szerint a négyosztatú felosztás lenne a legszerencsésebb.

A Baloldali Demokraták (BD) tömbje az MSZP-re és a Párbeszédre alapulhatna. A baloldal új és régi pólusokra való felosztása rövid távon talán egyszerűbb lenne, de egyik irány sem tűnik önmagában életképesnek, míg az összeolvadás hozzájárulhatna ahhoz, hogy a baloldal egyértelműbben elszakadjon a kádári hagyománytól és vonzóvá váljon a fiatalok között is. A két párt fúziója nem oldaná meg a baloldalnak a falvakban megfigyelhető gyengélkedését, de a BD középpárti státuszának stabilizálása reális a lehetőség, különösen ha azt megtámogatja a szocialisták erőteljesebb mobilizációs aktivitása valamint a romák és a vidéki nők politikailag tudatosabb, érdek-központúbb választási viselkedése. Az új párt sikeres működéséhez szükség lenne persze arra is, hogy a Párbeszédes politikusok megtanuljanak az érdekszervezetek és a kisnyugdíjasok nyelvén beszélni, a szocialisták pedig túl tudjanak lépni belső megosztottságukon.

A BD ellenpárja, a Jobboldali Demokraták (JD) kézenfekvő bázisát a Fidesz és a Jobbik adják. Ma már nincs érdemi ideológiai különbség e két tábor között, különállásuk indokolatlan. Együtt hatékonyan képviselhetik, és akár modernizálhatják is, a huszadik századi magyar konzervatív tradíciót. Az ország szempontjából nyilván az lenne a szerencsés, ha autoriter vonásaik halványodnának, ugyanakkor el kell fogadni, hogy csak akkor tudják a nacionalista hagyományokat integrálni a demokratikus közéletbe ha szimbolikus szinten megőriznek némi folytonosságot a világháború előtti jobboldallal.  Az egybeolvadást elősegítené a Fidesz kilépése az EPP-ből (ahonnan a párt ideológiailag már igencsak kilóg) és a JD csatlakozása az Európai Konzervatívok és Reformisták szövetségéhez. A JD harmonikus működése persze azt is feltételezné, hogy a politikusaik és hívek körében a két jelenlegi vezérrel való azonosulás helyébe a jobboldali irányultsággal való azonosulás lépjen.

A harmadik tömböt a Momentum, a DK, az Együtt és az SZDSZ-maradékokból összeálló Liberális Demokraták (LD) képezhetnék. Az összefogó elitek háttere szempontjából ez lenne a legheterogénabb tömb, azonban összetarthatja őket a közös szabadelvű világkép. Szerepük rendkívül fontos lenne, hiszen az LD nélkül a kapitalista demokráciának nem lenne szószólója Magyarországon. A tömb stabilizálásához mindenképpen szükség lenne Gyurcsány Ferenc háttérbevonulására és a vállalkozókkal való kapcsolatok kialakítására.

A negyedik alternatívát a Zöld Demokraták (ZD) jelenthetnék, nyilvánvalóan elsősorban a jelenlegi LMP-re alapozva. Első hallásra talán túlzásnak tűnik a környezetvédő világlátást a nagy ideológiákkal (szocializmus, liberalizmus, konzervativizmus) egy szintre tenni, de a klímaváltozás által a jövőben generált dilemmák miatt indokolt pozíciót biztosítani a pártrendszeren belül a zöldeknek.  

A négyes felosztás dominanciájának fenntartásához a választási rendszert arányosítani kellene, de nem teljes mértékben, fenntartva az aránytalanság valamelyik elemét, pl. a magas küszöböt. Az új szabályok megnövelnék a koalíciók és a kompromisszumkeresés szükségességét. Ugyanakkor, miután nehéz a választókat mobilizálni amennyiben nincs a választásoknak komoly tétje, az lenne szerencsés, ha a JB és a BD, a várhatólag két legnagyobb és legmarkánsabban különböző párt, nem lépne egymással koalícióra. Ehelyett vagy valamelyik kisebb párttal fognának össze vagy engednék a ZD-t és az LD-t kisebbségi kormányt alakítani. A ZD és az LD mindkét irányba nyitott pártokként hidat képeznének a két pólus között.

Az a konfiguráció, amelyben a középen lévő párt egyben a legnagyobb párt is még e párt demokratikus elkötelezettsége esetében sem szerencsés, mivel gyakorlatilag bebetonozza az adott pártot a hatalomba. Ezáltal csökken a számonkérhetőség lehetősége, gyengül a kompromisszumkeresés kultúrája és a politikai szereplők egy része szükségképpen rendszerellenesé válik. Az arányosabb választási rendszerrel párosított négyosztatú felállás ezzel szemben nagyban valószínűsíti, hogy mindegyik párt szempontjai megjelennek időről időre a döntéshozatalban és a politikai szereplők és híveik így azonosulni tudnak a politikai rendszerrel.

Négy a magyar igazság.

A szerző: Enyedi Zsolt, politológus

 

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ronadaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr4212820952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Geo_ 2017.09.11. 16:44:52

Ennek se füle, se farka...
Akkor lehet majd belőle valami, ha a mostani vezetők - s nem csak Gyurcsány - kikopnak, a jelenlegi pártok valahogy felszámolódnak, s minden az alapokról indulna újra.
Tény, hogy ideológiai alapon van benne valami - de az identitások és a személyi adottságok legalább ilyen mély szakadékot jelentenek a pártok között.

scr 2017.09.11. 21:27:00

Minden kocsmában esténként legalább tíz ennél színvonalasabb politikai fantáziálgatás elhangzik, általában olyanok szájából, aki ki se tudják kimondani, hogy politológus, és a tízből kettőben a gyíkemberek is komoly szerepet kapnak.

Netuddki. 2017.09.11. 21:57:30

Az eddigi pártok emberei asszisztáltak ahhoz, hogy a tolvaj fideszesek lebontsák a demokráciát, a jogállamot és szétlopják az országot. A tolvaj bűnöző fideszesekkel takarodjanak a csába! Aki meg megérdemli, sittre vele! Ennyike.
Szóval csinálhatod, mintha itt minden a legnagyobb rendben menne, de csak magadból csinálsz hülyét. Bocs.

Duplaxiii 2017.09.11. 22:19:14

Reme fikció, egyetlen probléma, hogy az eredeti besorolások szerint lettek összerakva a csapatok és hiányzik egy-két erőtér is.
- a fidesz már nem jobboldali polgári, hanem rákosi korszakot idéző bolsevik diktatorikus párt.
- az mszp meg egy késő mszmp/kisz jellegű, kicsit szocdem alakulat.
- a kereszténydemokraták kompletten hiányoznak, ami ma a kdnp, az nem az...
- a jobbik átvette a jobbközép polgári szárnyat, ha tényleg el tudják dobni az náci ideológiákat, hatalmasat kaszálhatnak!
- az lmp az ökoterrosrista neobolsevik stílusával a fideszhez kapcsolható...
- a liberálisok és a momentum nem játszik, utobbi szerehezhet pár helyet, de nincs semmiféle tömegbázisa ma egyik alakulatnak sem.
- a maradék picik párosodhatnak a inkább klasszikus liberális balközép jellegű dk-val, de nem gyujcsánnyal...
.
Na de ami a legnagyobb probléma, az az, hogy bárhogy osztjuk a lapokat, a fidesszel szemben akkor is csak a másik három EGYÜTT tud bármilyen eredmény elérni.
Ugyanis bármely pártokat is nézünk, csak a mostani alig 30%-nyi aktív választókat képviselik, a döntő többségnek ekkor sem lenne pártja!!!
Mivel csak egy jobbközép polgári vonal lenne a magyarok számára elfogadható, például egy német mintájú keresztényliberális koalíció, és olyan ma nincs..., minden marad a régiben.
A gond talán az, hogy a semlegeseket és sok kiábrándultat (a balosokat is!!!) ma már a jobbik tudja csak megszólítani, hiszen minden "demokratikus" erő már leszerepelt, kiderült, csak a parlamenti helyekre utaznak, nincs egyiknek sem programja a társadalmi gondokra...

laci_52 2017.09.11. 22:24:29

Én inkább hárompárti parlamentet látnék szívesen: Fidesz(-KDNP), MSZP, Jobbik. A többi: Együtt, DK, LMP, Momentum stb. mehet a süllyesztőbe, remélem, egyik sem éri el az 5%-ot. A dolog ott ment félre, amikor Gyurcsány kiszállt az MSZP-ből és megalakította a DK-t. Enélkül jövőre az MSZP győzelemre esélyes párt lenne.

Gyurcsánynak sokat köszönhet a Fidesz: '10-ben fölényes, '14-ben szűkös kétharmados, '18-ban már nem olyan fölényes, de azért biztos győzelem(jósolom én!).

politologus · http://politologus.blog.hu 2017.09.11. 22:30:22

Itt többen túl korán túl erősen ítéltek. "Funkcionális és ideológiai szempontból", írja Enyedi, nem kell itt többre gondolni. A gondolatkísérlet persze azt is jelenti, hogy a jelenlegi pártrendszerünk diszfunkcionálisabb, már ha az értékteremtést, a jó politikát, a versenyt, a fenntarthatóságot és a korrigálhatóságot prioritásnak tekintjük. Mellesleg Enyedi Zsolt nagyon nem akárki a témában, még ha gyíkemberek koalíciókötési hajlandóságáról beszélne, azt is tessék figyelemmel hallgatni és végiggondolni.

ogli dzsí 2017.09.11. 22:48:27

tök indegy milyen az összefogósdi, ballibeknek nem terem babér

Le Orme 2017.09.11. 22:56:47

nincs szükség baloldalra, a zöldek is károsak
nemzeti liberalizmus (19 századi) jó lenne, de a mai liberálisok a legkártékonyabb baloldalt képviselik (drogosok és bűnözők jogait, feminácizmust), szalonképtelenek

morph on deer 2017.09.11. 23:04:42

@politologus:
"... nem kell itt többre gondolni."

Szerencsére - mondom én.
Ugyanis még egy ilyen (jellegű) elképzeléshez is elengedhetetlen lenne egy pillanatnyi 'tabula rasa', azaz egy ahhoz hasonló állapot, amikor az összes madár felrebben a fáról, mielőtt újra visszaülnének, de már egy új összeállításban.

Anélkül a meglévő őskövület maradványok - MSZP, fidesz, - tovább foltozgatják az "eszmei" alapjaikat(?) a hatalom megszerzése/megtartása és a konc újbóli elosztása érdekében, a többiek meg fűt-fát összehordanak, csakhogy elkülönülhessenek kissé, a "saját identitás" kitalálása majdnem olyan fontos számukra, mint biztos politikai pozicióba jutni...

Röviden: itt először szét kéne rugni a mai gyülekezeteket valamilyen módon, hogy legyen esély újraformálni a jelenlegi langyos masszát végre "valamivé".

De addig is jól szórakozunk, nem?
Gazdag ország, vidám nép, stb.

morph on deer 2017.09.11. 23:12:07

@Le Orme:
"nemzeti liberalizmus (19 századi) jó lenne,"

Te, itt nálunk már a huszonegyedik (21., vagy ha a migráns arab számok zavarnak: XXI.) század zajlik már közel két évtizede, nem lehet, hogy véletlenül egy másik idősíkba tévedtél valahogy?
Csak kérdem, amúgy nem gond.
Nekem :)

szofista 2017.09.11. 23:23:59

Úgy tűnik, a politológusok nagy része még mindíg ott tart, hogy a Jobbikot összemossa a Fidesszel, hogy így tudja ráhúzni a kormánypártra a szélsőjobboldali jelzőt.
Nem akanak szembenézni azzal, hogy a Jobbik megalakulása óta egy szélsőségesen baloldali párt. Nem csak az határozza meg egy párt helyét a politikai palettán hogy hova teszi magát a választási küzdelemben hanem az, hogy milyen programot hirdet, főként pedig az hogy mit tesz. A Jobbik nagyrészt átvette a Nyilaskeresztes Párt gondolatvilágát, és szociális programmját is. Hogy a Nyilaskeresztes Párt mennyire volt baloldali szocialista, azt nem csak a választási programja, hanem szülőatyjának elnevezése is mutatja. Őket úgy hívták hogy Német Nemzeti Szocialista Párt. (Korábban: Német Nemzeti Szocialista Munkáspárt. Igen hasonlit a Magyar Szocialist Munkáspárt elnevezéshez.)
A Nyilaskeresztes Párt Számos tagjához például azért nem nyúltak hozzá 1945 után, mert egy jelentős részének 1919-es kommunista párttagkönyve volt. Ezek gond nélkül léptek be azonnal a Komunisták Magyarországi Pártjába, számos "kisnyilast" zsarolással "invitálva" magukhoz. Ma szociáldemokrata programot nem képvisel senki magyarországon. Liberális politikáról pedig (ami egyébként jól megfér a konzervatív irányzattal) még csak nem is beszélhetünk a XX. század kezdete óta. A liberális azért lett szitokszó Mo.-on, mert akik lejáratták, azok valójában anarchisták. A mai politikai palettán nincs esély egy működőképes váltópárt kialakítására, mert ha a választópolgár azt látja, hogy az aspiránsok már a választások előtt marakodnak a még meg sem szerzett koncon, és senki nem mer hátat fordítani az elvtársának félve hogy az leszúrja, akkor jobb meggyőződése ellenére is inkább szavaz a Fideszre, minthogy aztán egy anarchia kellős közepén találja magát.

Geo_ 2017.09.13. 17:34:39

@politologus: A Facebook-on vagy egy olyan értelmezés, hogy ebben nagy adag irónia vagy nevelési szándék is van. Így azért már érthetőbb.
Talán megért volna egy mondatot annak a hangsúlyozása, hogy az ötlet a létező törésvonalak közül csak egyet vesz figyelembe - s ekkor a felosztás is nagyjából stimmel.
Mindenképpen hiányzik a felsorolásból egy valóban Jobboldali Demokrata blokk - nem vitatom, hogy ebbe a jelenlegi is Fideszből is kerülhetnének néhányan, ha nem is a mostani vezetőik közül - de ilyen kezdeményezések ma még meglehetősen embrionális állapotban vannak (MoMa, PKP, Eötvös csoport, Új Kezdet) - mert a Fidesznek és Jobbiknak valóban nem az EPP-ben van a helye.
süti beállítások módosítása