Róna Dániel blogja

6. Rezeg a léc?

2017. május 18. 18:43 - RónaDániel

A ma nyilvánosságra hozott Závecz-kutatással együtt a személyes adatfelvételt végző cégek áprilisi-májusi átlaga szerint egyértelműen - hibahatáron túli mértékben - csökkent a Fidesz támogatottsága a 2017 januári mérésükhöz képest. Az alábbi táblázatban foglalom össze a legfrissebb adatokat, a legjobb előrejelzési indikátornak számító “pártot választani tudók” kategóriája alapján. A kormánypárt tavaszi visszaesése még önmagában nem veszélyezteti az abszolút többségét (sőt, a kétharmadot sem zárja ki), ám ha csak a legutóbbi két face-to-face felmérést – Medián és Závecz átlaga, jelenleg ugyanis egyedül ezektől várható, hogy a CEU-ügy hatását is kimutassák – vesszük figyelembe, akkor Fidesz egy veszélyes zónába csúszott bele. A legnagyobb pártot véleményem szerint felülmérik a kutatások: ha ennek megfelelően levonunk tőle négy százalékpontot, és abból hármat szétosztunk a riválisai között, akkor szerintem a valósághoz közelebb eső képet kapunk. Így ugyan még mindig viszonylag kényelmes mandátumtöbbséget szerezne a kormány, de mindössze három százalékpontra lenne az abszolút többsége – azaz a NER változatlan folytatásának – elvesztésétől. Ez a táblázat utolsó előtti sorában van, azt mutatja, hogy a Fidesz nagyságrendileg 33-34 százalékos népszerűség mellett veszíthetné el a parlamenti többségét a mandátumbecslésem alapján. A táblázatban bemutatott forgatókönyvek feltételezései a következőek voltak. (Zárójelben azt is odaírtam, hogy ezek a kormánynak kedvező vagy kedvezőtlen feltételezések-e. A feltételezésekre a mandátumbecslés miatt volt szükség.)

  • A baloldal (MSZP, DK, Együtt, Párbeszéd, Liberálisok) minden körzetben csak egy jelöltet állít, és az összes szavazójuk támogatja a közös jelöltet. (Ez a kormány szempontjából pesszimista, az ellenzékéből nagyon optimista feltétel, jelenleg ennek még hiányoznak a feltételei.)
  • A Fidesz 150 ezer határon túli voksot kap (2014-ben 120 ezret kapott, ez egyébként csak egy-egy mandátum sorsát befolyásolná)
  • A Nyugaton dolgozó magyarok közül senki sem szavaz (csak így tudtam számolni, ők ugyanis nincsenek benne a közvélemény-kutatásokban. Ez a kormány számára extrém optimista feltételezés, a Fidesz valószínűleg emiatt a feltételezés miatt veszíthet a legtöbb mandátumot – a kulcskörzetekben nagyon sokat számíthatnak az ő voksaik.)
  • A Fidesz abszolút többségének elvesztése (utolsó előtti sor) esetén úgy kalkuláltam, hogy az LMP, Momentum és Kétfarkú Kutyapárt alkotta “tömb” legalább 7.8 százalékot szerez - teljesen függetlenül attól, hogy a három alakulatból melyik játssza a vezető szerepet. (Jelenlegi tudásunk szerint ezek azok a pártok, amelyek nem kívánnak sem a Fidesszel, sem az MSZP vezette baloldallal együttműködni, noha az bizonytalan, hogy egymással mennyire hajlandóak. Ez is csak 1-2 mandátum sorsát döntheti el, kivéve, ha egyik sem jut be a parlamentbe.)
  • Noha az Integrity Lab telefonos és a Závecz Research személyes kutatása szerint a visszaesés a fővárosban sokkal nagyobb mértékben fedezhető fel, mint a falvakban, ezekre még nem korrigált a modell, mivel ilyen összefüggést csak több hónapnyi személyes adatfelvétel összevonása után fogadhatnánk el bizonyítottnak. Mindenesetre a Fidesznek választásmatematikai szempontból inkább kedvező lenne, ha csak a fővárosban veszített volna teret, hiszen ott ezzel csak kevés extra választókerületet bukna el emiatt. Az viszont már súlyosabb probléma lenne a kormány számára, ha a kulcskörzetek jó részét adó megyei jogú városok kategóriájában is csökkenésnek indulna a népszerűsége.
  • (A Závecz Research-nél nem láttam pártválasztókra vonatkozó adatot, így ott ezeket a teljes népességra vonatkozó adatból kiindulva számoltam ki.)

 

 A pártok támogatottsága a pártválasztók körében a legfrissebb személyes adatfelvételek alapján (százalék) 

blog7.jpg

 

Az adatokból még inkább az látszik, amit februárban írtam: a Fidesz fölénye törékenyebb, mint sokan - köztük ellenzéki politikusok - gondolják. 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ronadaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr7912519315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Geo_ 2017.05.18. 19:49:52

off
"a legjobb előrejelzési indikátornak számító “pártot választani tudók” kategóriája alapján."

Eddig inkább azt hallottam, hogy ilyenkor a teljes népességen belüli adat a megbízhatóbb - valószínűleg az egymáshoz viszonyított adatokat tekintve. Az viszont igaz, hogy a modellben ez a szán nem használható, mert valamilyen metódus alapján úgyis az össz szavazóra kell normalizálni.

on

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.18. 20:21:44

"A Nyugaton dolgozó magyarok közül senki sem szavaz"

A nyugaton dolgozó magyarok pártpreferenciái azonosak a belföldiekével. Azaz ez mindegy.

RónaDániel 2017.05.19. 09:36:14

@Geo_: ha egymáshoz viszonyítunk különböző intézeteket, és ha választási "előrejelzésre" törekszünk, akkor a pártválasztók a legjobb indikátor. A teljes népességbeli adatok azért térhetnek el intézetenként, mert más módszerrel dolgoznak: van, aki inkább arra törekszik, hogy mindenkiből választ csikarjon ki, más inkább csak a biztosan válaszolókra alapoz.

RónaDániel 2017.05.19. 09:37:34

@MaxVal BircaMan HJCD: Nagyon nem. Nagyon más a médiafogyasztásuk, a társadalmi-demográfiai helyzetük, és valószínűleg nem azért mentek ki, mert annyira elégedettek voltak az itthoni lehetőségeikkel

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.19. 09:42:42

@RónaDániel:

Miért kapott akkor Londonban a Fidesz 45 %-ot?

A pénz miatt mennek ki az emberek, nem politikai okokból.

RónaDániel 2017.05.19. 09:48:18

@MaxVal BircaMan HJCD: már az is jóval kevesebb, mint amit belföldön kapott (51,5%). Ráadásul ez 2014-ben volt, és akkor is csak kb 6 ezer ember ment el. Azóta még többen élnek kint, és parlamenti választáson nem 6 ezren fognak szavazni a Nyugaton dolgozó magyarok közül

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.19. 10:24:35

@RónaDániel:

Az egyetlen párt, ahol komoly eltérés volt a belföldi és a külképviseleti szavazatok között az LMP volt, a követségeken kb. 3-szor (!) többet kaptak, mint belföldön.

Aki külföldön él, azok zöme szarik szavazni, ez a nagy igazság. Ha mondjuk azt mondjuk, van kint 300 ezer felnőtt ember (nem számítva azokat, akik jogosultak levélben szavazni), akkor a 6 ezer szavazó az EP-választáson és a 24 ezer szavazó a parlamenti szavazáson nevetséges arány. Ez még egy negyed mandátumra se elég.

RónaDániel 2017.05.19. 10:49:30

@MaxVal BircaMan HJCD: 24 ezer szavazat 24 mandátumra is elég lehet: 24 választókerület is lehet, ahol pont az ezer külképviseleti szavazat lesz a döntő

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.19. 11:27:26

@RónaDániel:

Ez nagyon nem valószínű. Eleve a külföldi szavzatok negyede lehet ballib nagyjából, azaz a negyedét számold csak. Másrészt minden kimutatás azt mondja, nem egyenlőek a Fidesz és a ballibek, az utóbbiak elmaradása jelentős, nem segít rajtuk pár szavazat pluszban.

RónaDániel 2017.05.19. 11:38:01

@MaxVal BircaMan HJCD: úgy érzem, hogy most ismételjük magunkat, legalábbis nekem biztos ezt kell: a Fidesz rosszabbul áll a külképviseleteken, mint itthon. Az EP-választáson 29 százalék volt a részvétel, az OGY-n azért ennek legalább a duplája lesz, és azt se tudjuk, hogy az egyre sokasodó kinti magyarságból milyen arányban fognak elmenni voksolni. Az is lehet, h valaki direkt a parlamenti választásra időzíti a hazajövetelét, ők se a közvélemény-kutatásban, sem a választási adatokban nem fognak látszani

Az viszont biztos, hogy szoros versenyben néhány száz szavazat is dönthet, akár kevesebb is, 2014-ben is volt ilyen.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.19. 12:07:30

@RónaDániel:

Dehát a verseny nem szoros. A Fidesz minimum 35 %, a ballibek meg maximum 25 %.

netbazis.sub 2017.05.21. 10:37:14

@MaxVal BircaMan HJCD:
A kérdés nem az, hogy a Fidesz szerzi-e a legtöbb szavazatot, hanem az, hogy mire lesz elegendő az a mennyiség. Azzal a 35%-kal már simán lehet, hogy csak 99 parlamenti helyük lesz, ezzel a jelenlegi rendszer pedig megbukik, hiszen nem tudnak egyedül miniszterelnököt választani stb.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.21. 10:44:51

@netbazis.sub:

Ha ez lesz, új választás lesz 3 hónappal ,később, mert a ballibek még kevésbé fognak tudni kormányt alakítani. Illetve a Fidesz koakícióra lép valakivel.

netbazis.sub 2017.05.21. 13:59:11

@MaxVal BircaMan HJCD: pontosan, ezért lenne vége ennek a "rendszernek". Képzeld csak el mekkora pánik törne ki a fidesz táboron belül, ha Orbánt nem tudják megválasztani. Akkor olyan jelölt kell, akit egy esetleges koalíciós partner is támogat.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.21. 16:45:01

@netbazis.sub:

Megbukna az új kotmány azonnal,ha össez is tudna állni, aztán ismét Orbán.

Gopnold csak végig, tegyük fel a Jobbiknak, a ballibeknek egyött lesz többségük, mondjuk 100-101 mandátum. Szerinted lenne kormány? S ha igen, meddig?

Ennél még az is valószínűbb, hogy valamelyik jelenlegi ellenzéki szervezet összeáll a Fidesszel.

Hívő hitetlen 2017.06.10. 15:18:04

Ha összedajuk a Momentumot meg a kétfarkúakat az LMP-vel és ezek így együtt szereznek mandátumot, meg az MSZP megtáltosodik, akkor Orbán megbukik. Ez tiszta tudomány, semmi manipuláció nincsen benne!
süti beállítások módosítása